Oblicz wartość wyrażenia
sleepy: sin300° · tg300° − cos300° · tg300°
19 mar 12:19
Michał: tgα = sinα/cosα
,więc :
sinα * (sinα/cosα) − cosα * (sinα/cosα)= (liczbymy/skaracamy co sie da)
2sinα/cosα − sinα = (Do wspólnego mianownika (cosα))
(2sinα−sinα*cosα)/cosα
gdzie α = 300o
19 mar 13:32
Aga1.: Ja rozwiązywałabym tak
| | √3 | |
sin3000=sin(3600−600)=−sin600=− |
| |
| | 2 | |
podobnie tg300
0=−tg60
0=−
√3
19 mar 13:36
5-latek : dzień dobry
Aga1 
ja tez bym tak rozwiazywal
19 mar 14:09
Aga1.: Witaj 5−latek.
Rzadko zaglądam na forum.
19 mar 14:25
5-latek : Wlasnie zauwazylem .
czy masz tak dużo pracy ?
A może się zakochalas ze nie masz czasu ?
19 mar 14:32
Aga1.: Nic z tych rzeczy.
19 mar 14:40