oblicz Pc ostroslupa
sinus: Wysokosc ostroslupa prawidlowego trojkatnego tworzy z krawedzia boczna tego ostroslupa kat α
taki, ze cosα = 0,8. Krawedz podstawy ma dlugosc 3 cm. Oblicz pole powierzchni calkowitej tego
ostroslupa.
30 gru 20:10
sinus: pomoze ktos?
30 gru 20:37
jo:
a = 3 cm
| | a2√3 | | 9√3 | |
wzór na wysokość w trójkącie równobocznym: h = |
| ⇒ h = |
| cm |
| | 2 | | 2 | |
Teraz można się zająć trójkątem prostokątnym który powstał i można skorzystać z funkcji
trygonometrycznej już podanej oraz z tw. Pitagorasa. Rozwiązując układ równań
| H | | 4 | | H | | 4 | |
| = |
| (bo cosα= |
| = |
| ) |
| l | | 5 | | l | | 5 | |
H
2+(3
√3)
2=l
2
wychodzi:
l=5
√3
H=4
√3
Teraz to już Pc łatwe do obliczenia.
30 gru 22:17
jo: może jakiś komentarz...
30 gru 22:39
sinus: a czy aby wzor na wysokosc w trojkacie rownobocznym jest prawidlowy? nie powinno byc
31 gru 00:49
Eta:
Tak masz rację
jo się pomylił
31 gru 01:43
jo: a tak... oczywiście że bez kwadratu, dlatego napisałam czy może jakiś komentarz bo nie chciałam
jeszcze raz tego pisać, zmieniać
31 gru 09:52
sinus: w takim razie ile teraz beda wynosic l i H ? i jak to sie liczy z pit?
31 gru 11:06
sinus: ?
31 gru 14:07
31 gru 14:39
sinus: Potem sie liczy pole boczne, wiec licze wysokosc trojkata rownoramiennego, ktory sklada sie na
bok tego ostroslupa. Licze h z tw. Pit, ale wychodzi mi ujemna! pomocy..
31 gru 14:57
kaz: głupi błąd w rachunkach
31 gru 15:40
cv : πππππππππ∑
29 sty 21:11
jaa: 5√2 : 2
3 kwi 21:23