funkcja kwadratowa
5-latek : Zadanie .
Przy jakich wartościach parametru m trójmian (2m−5)x
2−2(m−1)x+3 jest pelnym kwadratem
No to 2m−5≠0
Δ=0
| | −Δ | |
A mogę zapisac ze q= |
| =0 ? |
| | 4a | |
19 mar 11:22
Metis: Można to szybciej załatwić
19 mar 11:24
Metis: Równanie kwadratowe ax
2+bx+c=0 jeśli ma jedno miejsce zerowe jest postaci: (x−x
0)
2=0
(x−x
0)
2=0
x
2−2xx
0+x
02=0
Wielomiany są równe wtedy gdy są tego samego stopnia i mają
równe współczynniki
19 mar 11:29
5-latek : Tak Metis Zgadza się
19 mar 11:32
Metis: Wiesz co dalej ?
19 mar 11:34
===:
√3(2m−5)=m−1
6m−15=m2−2m+1 ⇒ m2−8m+16=0 (m−4)2=0
19 mar 11:34
5-latek : Tak
19 mar 11:35
Metis: Tam 5−latku jest błąd. Już poprawiam.
19 mar 12:11
Metis: Równanie kwadratowe ax2+bx+c=0 jeśli ma jedno miejsce zerowe jest postaci:
a(x−x0)2=0
ax2−2x0ax+x02a=0
Porównujemy współczynniki i otrzymujemy wynik:
m=4
Sprawdzamy.
Dla m=4
Mamy : 3 (x−1)2
19 mar 12:13