Zrobiłm gdzieś błąd i nie wiem gdzie.
chce obliczyć cos kąta przy wierzchołku C z twierdzenia cosinusów i wydaje mi się że zrobiłem
gdzieś błąd czy ktoś mógłby sprawdzić i wytłumaczyć co zrobiłem źle?
Dane:
|AB|=3√2
|BC|=3−√3
|CA|= 2√3
Obliczenia z błędem :
(3√2)2 = (2√3) + (3−√3)2 − 2*2√3*(3−√3)*cosγ
9*4=4*3+9−6√3+3−2*2{3}*(3−√3)*cosγ
36=12+9+−6√3+3−2*2√3*(3−√3)*cosγ
36=24−6√3−2*2√3*(3−√3)*cosγ
12=−6√3−4√3*(3−√3)*cosγ
12cosγ = −6√3−12√3 +12
12cosγ=12−18√3
12=12*cosγ−18√3*cosγ
12=cosγ(12−18√3)
1212−18√3=cosγ
12*(12+18√3)12−18√3*(12+18√3)=cosγ
12*(12+18√3)144−972=cosγ
−4−6√323= cosγ
| 1 | ||
cosγ = − | ||
| 2 |
dzięki