matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica funkcji wielu zmiennych
Kasia:
Hej,
sin(x
3
*y
2
)
muszę policzyć granicę funkcji
dla P(0,3)
2x
3
Wydawało mi się że to będzie lim sin(0)/0 czyli jeden ale wolfram piszę 9/2 Jak to więc zroibć ?
19 mar 11:08
ICSP:
sin(ax)
lim
x → 0
= 1
ax
19 mar 11:09
Kasia:
Wolfram twierdzi co innego
https://www.wolframalpha.com/input/?i=lim+(sin(x%5E3*y%5E2)%2F(2x%5E3)+as+(x,y)+-%3E+(0,3)
19 mar 11:11
ICSP:
bo 3 wytworzy 9, a 2 z mianownika wytworzy 2.
19 mar 11:13
ICSP:
Może zapiszę to troszkę wyraźniej:
sin(x
3
y
2
)
sin(x
3
y
2
)
y
2
=
*
2x
3
x
3
y
2
2
19 mar 11:17
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick