funkcja kwadratowa
5-latek : Znajdz równanie kwadratowe którego pierwiastki sa odwrotnościami pierwiastkow równania
x2+px+q=0
Tutaj nie wiem jak
19 mar 10:58
ICSP: szukamy równania kwadratowego w postaci :
t
2 + at + b = 0
którego pierwiastki spełniają zależnosć :
oraz
Czyli musisz wyrazić:
t
1 + t
2
t
1t
2
w zależności od p oraz q.
19 mar 11:01
Benny: ax
2+bx+c=0
x
1, x
2 pierwiastki równania x
2+px+q=0
x
3, x
4 pierwiastki równania ax
2+bx+c=0
Pobaw się wzorami Viete'a
19 mar 11:02
5-latek : Ale dalej nie weim
19 mar 11:10
5-latek : Na razie to zostawię na później .
19 mar 11:15
ICSP: t
1 + t
2 = −a
t
1t
2 = b
I podstawiasz.
Dostajesz szukane równanie :
19 mar 11:31
5-latek : Dziekuje Ci bardzo

Już to sobie dokoncze .
19 mar 11:34