funkcja kwadratowa
5-latek : Zadanie :
Oblicz sume odwrotnisci pierwiastkow równania
x
2+px+q=0
To tak jeśli jeśli suma pierwiastkow tego ronaniania to
| | 1 | | 1 | |
x1+x2=−p to suma odwrotności czyli |
| = |
| |
| | x1+x2 | | −p | |
Dobrze to ?
19 mar 10:39
ICSP: Suma odwrotności to nie to samo co odwrotnnośc sumy.
19 mar 10:40
Metis: | | 1 | |
Odwrotność sumy pierwiastków : |
| |
| | x1+x2 | |
| | 1 | | 1 | |
Suma odwrotności: |
| + |
| |
| | x1 | | x2 | |
19 mar 10:43
5-latek : Witaj
ICSP 
czyli mam niedobrze .
Wobec tego należy to napisac tak
Teraz należy napisac ze
i teraz wsolny mianownik ?
19 mar 10:46
5-latek : czesc
Metis
19 mar 10:47
ICSP: To zadanie jest na wzory Viete'a, nie na wyznaczanie pierwiastków.
19 mar 10:48
5-latek : | | x1+x2 | | −p | |
To dostane |
| = |
| |
| | x1*x2 | | q | |
19 mar 10:50
Metis: Tak jest
19 mar 10:52
ICSP: i tyle

Ewentualnie dodać warunek na istnienie pierwiastków i na niezerowanie się mianownika.
19 mar 10:54
5-latek : OK
19 mar 10:54
5-latek : Czyli jeszcze p2−4q≥0 i q≠0
19 mar 10:55