a
Benny: Nie sprawdzać
| 256 | | 256 | |
| (1−2q+q2)= |
| (1−q2) /:256 *90 |
| 9 | | 15 | |
10*(1−2q+q
2)=6*(1−q
2)
10−20q+10q
2−6+6q
2=0
16q
2−20q+4=0 /:4
4q
2−5q+1=0
Δ=25−16=9
q
2=1 jeśli to szereg geometryczny to odpada
19 mar 10:13
ICSP: to twierdzisz, że szereg o stałych wyrazach nie jest gometryczny ?
19 mar 10:15
Benny: Nie jest zbieżny
19 mar 10:15
ICSP: Równań nie można podnosić od tak stronami do kwadratu.
19 mar 10:16
Benny: Nie wiem jakie było polecenie, ale zakładam, że było można
19 mar 10:18
ICSP: "Zakładam"
Benny ty w tym roku zdajesz maturke czy zdawałeś w ubiegłym ?
19 mar 10:19
Benny: Zdawałem w ubiegłbym
19 mar 10:20
ICSP: Szkoda
19 mar 10:23
Jack: | | 256 | |
Jak uzyskales postac a12= |
| (1−q2) |
| | 15 | |
2. q = 1 odpada od razu "bezmyslnie" bo nie nalezy do dziedziny
19 mar 10:25
ICSP: To ukłąd równan jest
19 mar 10:26
Benny: Czemu szkoda?
19 mar 10:26
ICSP: Poszukuje kogoś z abonamentem na zadania.info a z tego co pamiętam chyba miałeś takowy w
ubiegłym roku
19 mar 10:26
Kacper:
Ja miałem, ale mi się skończyły
19 mar 10:31
Benny: Nie ja tam zadanka zbierałem chyba w soboty jak były tam dodawane maturki
19 mar 10:32
ICSP: Może znacie kogoś kto ma tam abonament ?
19 mar 10:35
Benny: A co maturkę poprawiasz?
19 mar 10:36
ICSP: Chcę się w końcu nauczyć podstaw
19 mar 10:37
Benny: Co Ty tak właściwie studiujesz?
19 mar 10:53
ICSP: Polonistyke

Teraz poprawiam maturę z matymatyki aby dostać się na jakiś lepszy kierunek
19 mar 10:54
Metis: I dobrze !

Trzeba spełniać swoje marzenia !
19 mar 10:55
Benny: @
ICSP serio pytam, bo chciałbym się dowiedzieć z jakich materiałów korzystałeś ucząc się
do algebry w razie czego
19 mar 10:57
ICSP: Nie miałem jeszcze algebry

Nie ma takiego przedmiotu na polonistyce.
19 mar 11:02
Metis: Powiedziałbym CI
Benny ale nie wiem czy mogę
19 mar 11:06
Kacper:
ICSP żarty sobie robisz?
19 mar 11:07
Benny: @
Kacper jak widać
19 mar 11:08
Kacper:
ICSP możemy się zrzucić i kupić na 3 miesiące
19 mar 11:11
ICSP: Metis ty wiesz co ja studiuje ?
19 mar 11:14
Metis:
19 mar 11:14
ICSP: Kacper nie trzeba. Może jakoś uda mi się rozwiązać tamte zadania
19 mar 11:14
ICSP: Kto CI powiedział ?
19 mar 11:14
Metis: Kto czyta... nie błądzi
19 mar 11:15
ICSP:
19 mar 11:16
Jack:
19 mar 11:33
ICSP: Jack może ty masz wspomniany wcześniej dostęp ?
19 mar 12:18
model matematyczny: icsp ja mam abonament
19 mar 12:18
model matematyczny: podaj mi swojego meila
19 mar 12:19
model matematyczny: a i mam pytanie ile liczb parzystych nieparzystych jest w takim zbiorze { n,
n+1,n+2...,3n,3n+1,3n+2 }
19 mar 12:20
ICSP: Co do zadania :
n , n + 1 , ... 3n + 2 − ciąg arytmetyczny o pierwszym wyraznie równym n oraz ostatnim równym
3n + 2
Ze wzoru na ilość wyrazów w takim ciągu dostajemy :
ilość wyrazów = 3n + 2 − n +1 = 2n + 3 wyrazów
czyli w twoim zbiorze znajduje się dokładnie 2n + 3 liczb.
Jeżeli n jest parzyste to mamy n + 2 liczb parzystych oraz n + 1 liczb nieparzystych
Jeśli n jest nieparzyste to sytuacja jest odwrotna.
19 mar 12:42
Jack: Niestety nie posiada...nie czulem nigdy potrzeby rozwiazywania zadan ktore sa za trudne nawet
na rozszerzenie
19 mar 13:07