rozłóż wielomian
mi-chał: rozłóż wielomian W(x)=x4 +2x3+7x2+6x+5 na iloczyn dwóch trójmianów kwadratowych
19 mar 09:57
ICSP: Zastosuj metodę Ferrariego. Wynik dostaniesz w maksymalnie 5 linijkach.
19 mar 10:00
mi-chał: nie ogarniam tej metody, to chyba jeszcze nie mój poziom
19 mar 10:11
mi-chał:
19 mar 10:12
ICSP: no to wymnóż postać iloczynową :
W(x) = (x2 + ax + b)(x2 + cx + d)
i porównaj współczynniki przy odpowiednich potęgach.
Dostaniesz ukłąd 4 równań z których dwa będą liniowe.
19 mar 10:13
mi-chał: możesz wytłumaczyć dlaczego rozkładamy wielomian do postaci (x2 + ax +b)(x2+cx+d)
19 mar 10:28
ICSP: masz to zapisane w zadaniu :
"iloczyn dwóch trójmianów kwadratowych"
Trójmian kwadratowy jest w postaci :
ax2 + bx + c
U ciebie współczynnik przy najwyższej potędze jest równy 1, więc za współczynniki przy
najwyższych potęgach również mozemy przyjąć 1.
19 mar 10:30
mi-chał: czy można przyjąć, że b=1 a d=5?
19 mar 10:32
ICSP: równie dobrze może być b = −1 oraz d = − 5
albo np b = −2,5 d = −2 lub b = 2,5 d = 2
19 mar 10:33
ICSP: Możesz natomiast po napisaniu układu równań powstawiać do niego pewne wartości które wydają się
być sensowne i zobaczyć czy przy takich wartościach układ równań wyjdzie oznaczony.
19 mar 10:34
mi-chał: do treści zadania zapomniałem dopisać, że te trójmiany mają być o współczynnikach całkowitych
dodatnich
19 mar 10:36
mi-chał: czyli tylko spełnia b=1, d=5 ?
19 mar 10:37
ICSP: W takim razie możesz tak przyjąć.
19 mar 10:37
mi-chał: dziękuje za pomoc
19 mar 10:39