.
amelka: Sprawdź czy pkt P(−2, 3) należy do wykresu f(x)=−3x−6
dobrze to zrobiłam ?
y=ax+b
3=−3*(−2)+b
3=6+b
3−6 =b
b=−3
30 gru 19:12
Nikka: Aby sprawdzić czy punkt należy do wykresu funkcji podstawiamy jego współrzędne do wzoru funkcji
i sprawdzamy czy lewa strona równa się prawej:
L = y = 3
P = −3*(−2) − 6 = 6 − 6 = 0
L≠P czyli punkt P nie należy do wykresu funkcji f(x).
30 gru 19:47
Mateusz: zle masz podany wzór funkcji zeby sprawdzic czy dany punkt o współrzędnych np P(x,y) nalezy do
wykresu funkcji podstawiamy do wzoru funkcji za x −2 czyli P(−2,3)
f(−2)=3*(−2)−6 = −12 czyli punkt nie nalezy do wykresu funkcji bo f(−2)≠3
30 gru 19:53
Nikka: ale kto ma źle podany wzór funkcji?
30 gru 20:00
Mateusz: ja widze wzor funkcji taki −3x−6 a wzrok mam dobry poki co jeszcze
30 gru 20:04
Mateusz: sorki ale zle policzyłem zabrakło mi znaku minus
30 gru 20:05
Nikka: no ja też taki widzę − a Ty zrobiłeś obliczenia dla funkcji f(x) = 3x − 6...
30 gru 20:06