elo elo mam maly problemik z zadankiem.
Ela: nie istnieje okrąg o rownaniu:
a)x
2+y
2−4x+2y+4=0
b)x
2+y
2+2x−2y=2
c)x
2+y
2−2x+4y+5=0
d)x
2+y
2+4x−6y+10=0
nie mam pojecia jak sie do tego zabrac .....
mix:
z równania ogólnego okręgu: x
2 +y
2 −2ax −2by +c =0 S( a,b) i r>0
S( a,b) r=
√a2 +b2 −c , dla r
2= a
2 +b
2 −c <0 −−− okrąg nie istnieje
zatem:
a) −2a = −4 i −2b = 2 => a = 2 i b = −1 i c = 4
zatem: r
2= a
2 +b
2 −c = 4 +1 −4 = 1 >0
ten okrąg istnieje , bo r
2=1 => r= 1
lub drugi sposób:
sprowadzamy równanie do postaci środkowej:
x
2 −4x +4 − 4 +y
2 +2y +1 −1 +4=0
( x −2)
2 −4 + ( y +1)
2 −1 +4=0
( x−2)
2 + ( y+1)
2 = 1 −−−−− r
2= 1 >0
czyli równanie z a) przedstawia okrąg o S( 2, −1) i r= 1
sprawdź pozostałe podobnie
wybierz sposób , który wolisz
powodzenia

podpowiem ,że w odp c) równanie przedstawia punkt S , bo r= 0
więc nie przedstawia okręgu , bo r musi być >0 a nie jest bo r= 0