:-[ ...Funkcja f określona jest wzorem f(x)=ax^2 bx 1
Pawcio: Funkcja f określona jest wzorem f(x)=ax2+bx+1. znajdz wspolczynniki a i b, wiedzac, ze dla
kazdej liczby rzeczywistej zachodzi rownosc f(x−2)=f(x)−4x−2.
30 gru 18:20
mix:
f(x −2) −f(x) = −4x −2
L=a( x−2)2 +b( x −2) +1 − ax2 −bx −1 = a( x−2)2 − ax2 +b( x−2) −bx=
= a[( x−2)2 −x2] +b[(x −2) −x]= a( x −2 −x)( x−2 +x) +b(−2)=
= a( (−2)( 2x −2) −2b = −4ax +4a −2b
L= −4a*x +4a −2b
P= −4*x −2
porównujemy współczynniki:
−4a = −4 i 4a −2b = −2
to: a= 1 i 4*1 −2b = −2 => b= 3
odp: a= 1 b = 3
30 gru 18:55
30 gru 19:06
Kubrick puszcza bąki: Ale puściłem bąka
24 kwi 20:14