granicafunkcji w nieskonczonosci
xen: Lim (l7 − xl − l3+ xl)
x→ + nieskonczonosci
ktos cos, chyba leglam na wartosci bezwzglednej?
jak powinnam to poprawnir opuscic?
powinno wyjsc −10
17 mar 23:32
Jerzy:
= lim[(x − 7) − (3 + x)] = lim(x − 7 − 3 − x) = − 10
17 mar 23:44
xen: w pierwszym nawiasie zmienily sie znaki z 7 − x na x − 7 a w drugim pozostalo 3 + x tak jak
bylo przy wartosci bezwzglednej.. Od czego to zalezy?
Przepraszam pewnie glupszego pytania sie nie dalo zadac
17 mar 23:50
olekturbo: bo w pierwszym jest −x czyli dazy do minus nieskonczonosci czyli sie zmienia znak a w drugim
jest + wiec znam zostaje
17 mar 23:54
xen: aaa, no tak, dzieki wielkie
17 mar 23:55