2 małe przykładay
SZYMON STUD.: Witam mam dwie pochodne wraz z wynikami... moze mi ktos pokolei wyliczyć co i jak... próbówałem
wiele razy osobiscie to wyliczyć ale wychodzi mi zawsze inny wynik niż podany...
mam tak:
1)
dxdt=rw−rw*coswt, a x wynosi, x=r(wt−sinwt), t jestzmienną więc pochodna dt wynosi 1
tak

2)
d2r dt2=2
√b2+c2, gdzie r=t
2√b2+c2, tu również t jest zmienna więc pochodna
z t
2 wynosi 2t, a d
2r oznacza druga pochodna po r tak
30 gru 18:13
jo: Spróbuj jeszcze raz zapisać te równania, odpowiedzi i dokładne polecenie.
30 gru 18:51
SZYMON STUD.: ale cos jest nieczytelne

A tresci nie będę przepisywał... bo jest to mały fragment całego ciągu obliczeń... i nie
rozumiem tego jednego momentu... kiedy obliczmy pochodną...
dx/dt=rw−r*coswt − taki jest wynik
x wynosi r(wt−sinwt), gdzie w to omega.
Mowa tu o toczeniu sie koła o promieniu r − stałe i kąt omega*t zakreślany przez punkt na
krawędzi koła od położenia poczatkowego do obecnego... tez zmienne.
a to jest drugi przykład z innego zadania d
2r/dt
2=2
√b2+c2,
gdzie r=t
2√b2+c2,
Mowa tu o ruchu prostoliniowym w układzie biegunowym wartości r i t są zmienne...
Coś jeszcze wyjaśnić
30 gru 20:43
jo: 1) jest dany x=r(wt−sinwt) i trzeba obliczyć pochodną z funkcji x po t, czyli
| | d2r | |
2) r = t2√b2+c2 ⇒ |
| = (2√b2+c2t)' = 2√b2+c2 |
| | dt2 | |
30 gru 21:04
SZYMON STUD.: jak to drugie rozwiazałeś...

bo ja liczyłem że jest to pochodna iloczynu rozkładałem i mi nie
wychodziło... jak Ty to zrobiłeś?
I jak Ci wszyło w drugim przykładzie z tego pierwszego nawiasu gdzie obliczasz pochodną wynik
ten podany w rozwiązaniu

Jak obliczyłes pierwszą pochodna po r a jak drugą i gdzie jest
dt
2
30 gru 23:49
jo: 1) tu pamiętać trzeba że liczymy pochodną po t, czyli pierwsze r(wt−sinwt) tu r traktujemy
jako jakąś konkretną liczbę czyli pochodna z tego to r(wt−sinwt)' = r(w−coswt)
2) ten zapis po lewej stronie równania oznacza że liczymy drugą pochodną po t z wyrażenia r,
czyli pierwsze pochodną po t i z tego co wyjdzie jeszcze raz pochodną po t.
| | d2r | |
|
| = (2t√b2+c2) → to pierwsza pochodna |
| | dt2 | |
2
√b2+c2 → druga pochodna
31 gru 18:35
SZYMON STUD.: ale gdu traktujemy r jako jakąś konkretną liczbę to pochodna powinna zero wynosić co nie

nie
rozumiem tego...
2 sty 09:30
jo: jeżeli masz np. 2x to z tego pochodna to 2 i tu tak samo r jest tą konkretną liczbą a
to co w nawiasie to x.
2 sty 11:12
jo: Po prostu stosujesz wzór na iloczyn czyli r' * (...) + r * (...)' = 0 + r(...)'
2 sty 11:14