zadanko
Metis: Zadanko

Dla jakiego m log
2x, log
mx, log
4x tworzą ciąg art. dla x∊(0,1)U(1,+
∞)
Na podstawie wł. ciągu art:
2log
mx=log
2x+log
4x
| | log2x | |
2logmx=log2x+ |
| / *2 |
| | 2 | |
4log
mx=2log
2x+log
2x
log
mx
4=log
2x
2+log
2x
log
mx
4=log
2x
3
| | log2x4 | |
logmx4= |
| , stąd: |
| | log2m | |
log
2x
4=log
2x
3*log
2m / log
2x
3
Na podstawie definicji logarytmu:
2
43=m
m=2
3√2
Kurczę no i nie wiem co źle zrozumiałem, co z przedziałem?
Dla sprawdzenia podstawiłem liczbę z przedziału i wyliczone m − zgadza się.
17 mar 22:17
Metis: Oczywiście x>0
Oni wyrzucili jeszcze 1/
17 mar 22:19
Eta:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
ciąg |
| , |
| , |
| |
| | logx2 | | logxm | | logx4 | |
to
| 1 | |
| to logxm≠0 ⇒ m≠1 i m>0 i x>0 i x≠1 |
| logxm | |
17 mar 22:24
PW: Jedynkę wyrzucili słusznie − nie może być podstawą logarytmu.
17 mar 22:24
Mila:
Zał. m>0 i m≠1
Co Ci się nie zgadza?. Rozwiązywałam inaczej i mam ten sam wynik.
17 mar 22:30
Metis: Rzecz w tym, że to x∊(0,1)U(1,+∞)... a nie m∊...
17 mar 22:38
Metis: Dla x=1
Mamy ciąg 0,0,0 − ciąg stały jest ciągiem art. o r=0 wiec nie wiem dlaczego wyrzucają 1.
17 mar 22:39
PW: A po co zastanawiasz się nad x = 1, skoro autor zadania wykluczył to x z dziedziny? Równie
dobrze mógł napisać dla x∊(100, 101), żeby zamącić w głowach. Tu nie chciał mącić, tylko uciąć
dyskusje, czy ciąg (0,0,0) jest arytmetyczny. Okazało się, że zamiast ułatwić − spowodował
wątpliwości.
17 mar 22:54
Metis: Więc zostawiam tak jak jest

Dziękuje Wam.
17 mar 22:56
Mila:
Dzięki temu, że x≠1 mogłeś zamienić te liczby na logarytmy przy podstawie x,
rozwiązanie jest krótsze.
Spróbuj to wykorzystać.
17 mar 23:04
Metis: Tak szybciej

Dziękuje
Milu
17 mar 23:14
Mila:
No widzisz, trzeba zawsze pomyśleć nad treścią.
17 mar 23:23