Prawdopodobieństwo otrzymania liczby podzielnej przez 4
Igu: Jedno proste pytanie, bo mój mózg nie chce już dzisiaj ze mną współpracować.
Ze zbioru {1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,n} wybieramy losowo jedną liczbę. Mamy obliczyć
prawdopodobieństwo otrzymania liczby podzielnej przez 4.
W moim przypadku liczba n=10.
Wiem, że mam najzwyczajniej w świecie wziąć liczby podzielne przez 4, a będzie ich 3 (czyli 4,
8, 12) i podzielić na ilość wszystkich liczby w zbiorze. Stąd moje (niezbyt mądre) pytanie czy
mam uwzględnić dwa razy 10, skoro się powtarza?
Wtedy moje prawdopodobieństwo p=3/16 (?)
17 mar 22:17
PW: Coś mi się treść nie podoba. W zbiorze nie może być dwóch identycznych elementów. Nie może
być dwóch dziesiątek.
17 mar 22:21
Igu: Za n miał być podstawiony numer z dziennika. Czyli wychodzi na to, że moje prawdopodobieństwo
powinno wynosić p=3/15 czyli p=1/5?
17 mar 22:28
PW: A Ty swoje. Nie idzie o wynik taki czy siaki. Treść zadania jest idiotyczna, albo
przepisałeś niedbale.
Powtarzam: w zbiorze liczb nie może być dwóch identycznych elementów.
17 mar 22:49
Mila:
Może tak było:
{1,2,3....,n}
17 mar 23:21