Granica ciągu jest równa...
Karo: | | 3*qn + 2n +1 | |
Granica ciągu an = |
| jest równa 3 dla q= ? |
| | 4n + 5n | |
17 mar 21:27
Janek191:
q = 5
17 mar 21:33
Karo: a jak to obliczyć?
17 mar 21:49
betus: dzielisz każde wyrażenie w liczniku i mianowniku przez 5n.
17 mar 21:58
betus: Potem z działań na potęgach będą ułamki do potęgi n, mniejsze od 1 wiec dążą do zera.
ostatecznie w liczniku zostaje
| 3qn | | 3qn | |
| , a w mianowniku 1. stad masz rownanie |
| =3 |
| 5n | | 5n | |
17 mar 22:06
Karo: Dziękuję
17 mar 22:40