Nire mogę zrozmiec takich zadań gdzie równanie kwadratowe jest postaci ax2+px+q
np. zadanie 16 str19 (Anusiak kl2
Oblicz sume odworotnosci pierwiastkow równania
x2+px+q =0
| 1 | 1 | x1 + x2 | p | ||||
+ | = | = | |||||
| x1 | x2 | x1x2 | q |
| −p | ||
x1+x2= | ||
| 1 |
| 1 | 1 | x1+x2 | −p | ||||
+ | = | = | , q≠0 | ||||
| x1 | x2 | x1*x2 | q |
To już zalapalem
A możesz w takim razie napisac skad taki wzor
Pierwiastki równania kwadratowego postaco x2+px+q znajduje się za pomocą wzoru
| p | p2 | |||
x1,2= − | ±√ | −q | ||
| 2 | 4 |
| p2 | ||
to | −q jest cale pod pierwiastkiem | |
| 4 |
| −b | ||
x1+x2= | ||
| a |
| c | ||
x1*x2= | ||
| a |
| −b±√Δ | ||
x1,2= | ||
| 2a |
Zauwazylem wlasnie ale to nie jest problem
| −b−√Δ | −b+√Δ | −2b | −b | |||||
x1+x2= | + | = | = | |||||
| 2a | 2a | 2a | a |
| −b−√Δ | −b+√Δ | |||
x1*x2= | * | = | ||
| 2a | 2a |
| b2−(√Δ)2 | b2−(b2−4ac) | |||
= | = | = | ||
| 4a2 | 4a2 |
| b2−b2+4ac | a | |||
= | = | |||
| 4a2 | c |
| −p+√p2−4q | ||
x1= | ||
| 2 |
| −p | √p2−4q | |||
x1= | + | |||
| 2 | 2 |
Ja mam te wzory wyprowadzone.
| −p | √p2−4q | |||
Bardziej mi chodzi o to jak z postaci x1= | + | dojść do tej | ||
| 2 | 2 |
| p | p2 | |||
x1= − | +√ | −q | ||
| 2 | 4 |
2=√4
| √p2−4q | √p2−4q | p2 | ||||
to | = | = √ | −q | |||
| 2 | √4 | 4 |
Pozdrawiam
Dziekuje CI bardzo
Naprawde nie wpadłbym na to teraz .
| −p | √p2−4q | −p | ||||
x1= | + | = | +√p2−4q4= | |||
| 2 | √4 | 2 |
| −p | ||
= | +√p24−q | |
| 2 |
Jedno proste podstawienie i uśmiech na twarzy od ucha do ucha .