prosze o pomoc .....
Pawcio: rownanie prostej 5x−2y+4=0 napisz w postaci kierunkowej, a rownanie prostej
| | 2 | | 1 | |
y= |
| x − |
| zapisz w postaci ogolnej.
|
| | 3 | | 2 | |
do postaci kierunkowej jest jakis wzor?
30 gru 18:00
Pawcio: jeszcze bylo jedno zdanko [...] zapisz w postaci ogolenej, o wspolczynnikach całkowitych
30 gru 18:03
Godzio:
5x−2y+4=0 −> ogolna
| | 2 | | 1 | |
y= |
| x− |
| −> kierunkowa
|
| | 3 | | 2 | |
w pierwszym doprowadz do postaci y= .. x +/− ..
w drugi m do ..x +/− ..y +/− .. =0
30 gru 19:11
Pawcio: godzio czyli w pierwszym bedzie? y=5x+2

| | 2 | | 1 | |
a w drugim |
| x− |
| =0   ? |
| | 3 | | 2 | |
30 gru 19:19
Godzio:
y=2,5x +2
−4x + 6y + 3 =0
30 gru 19:26
Godzio: to ostanie przejscie jesli maja byc calkowite
30 gru 19:26
Pawcio: no tak maja byc ... ale mam pyt. jakim cudem zrobiles w pierwszy m ze cie wyszlo ten twoj
wynik. mozesz mi rozpisac?
30 gru 19:34
Godzio:
5x−2y+4=0
−2y = −5x−4 /:(−2)
y=2,5x + 2
30 gru 20:12
paulina: napisz w postaci kierunkowej 5x−6y=0
10 kwi 13:14