stereometria
anka: oblicz pole powierzchni bocznej graniastosłupa, którego podstawą jest sześciokąt foremny, w
którym krawędź pdostawy ma długość a, zaś najdłuższa przekątna graniastosłupajest trzy razy
dłuższa od najkrótszej pzekątnej podstawy.
17 mar 20:42
dero2005:
h2 = (3a√3)2 − (2a)2
h =
Pb = 6a*h =
17 mar 21:00
anka: a skąd biorą się te długości?
17 mar 21:04
dero2005:
h − wysokość graniastosłupa
3a√3 − dłuższa przekątna graniastosłupa
2a − dłuższa przekątna podstawy
a − krawędź podstawy
17 mar 21:08
anka: dziękuję
17 mar 21:16