matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica ciągu
magdel10:
Oblicz granicę ciągu
4
a
n
=
√
n
2
+5n
−n
nie mam nawet do tego odpowiedzi i nie wiem czy mi dobrze wychodzi :c
8
a wychodzi mi
5
17 mar 20:37
ICSP:
dobrze
17 mar 20:39
Janek191:
4
4*(
√
n
2
+ 5n
+ n)
a
n
=
=
=
n
2
+ 5n − n
2
√
n
2
+ 5n
+ n
5n
4*(
√
1 +
5
n
+ 1)
8
=
→
, gdy n →
∞
5
5
17 mar 20:41