Funkcja kwadratowa
5-latek :

Zadanie
dany jest kwadrat ABCD o boku 10cm .
Na bokach AB, BC CD i DA zaznaczamy odpowiednio punkty M N P i Q tak ze AM=BN=CP=DQ=x
Zbadaj pole kwadratu MNPQ jako funkcje x
Wiec tak
MB=NC=PD=QA=10−x
I NM=NP=PQ=QM jako boki nowego kwadratu
Bok MN=
√10−x)2+x2 =
√100−20x+x2+x2=
√100−20x+2x2
Wiec pole tego nowego kwadratu będzie opisane wzorem
P(x)= 100−20x+2x i jaki dac warunek ?
17 mar 20:20
Janek191:
Zgubiłeś x
2 na końcu

Piozdrawaim
17 mar 20:25
5-latek : Witaj

Zauwazylem ale już nie chciałem poprawiac
A jaki dac warunek co do x?
17 mar 20:27
Janek191:
0 < x < 10
17 mar 20:28
5-latek : Dobrze
czyli jeśli by było polecenie np. Narysuj wykres tej funkcji to rysuje ja tylko w tym
przedziale ?
17 mar 20:31
Mila:
P(x)=100−20x+2x2
0<x<10
xw=5 dla x=5 funkcja P(x) ma najmniejszą wartość.
P(5)=100−100+2*25=50
Najmniejsze pole wpisanego kwadratu jest równe 25.
17 mar 20:36
5-latek : Witam jeszcze raz

Cos ostatnio się myle
Zle sobie odczytałem w pamięci wspolczynnik a
17 mar 20:43
Mila:
Rysujesz tylko dla argumentów z przedziału (0,10).
Odpowiednio wyskaluj osie.
Możesz zrobić obliczenia dla 1dcm.
17 mar 20:46
5-latek : Dziekuje
17 mar 20:50