nierówność
eee: rozwiąż nierówność x2+4x+3≤0
17 mar 20:11
zef: Δ=4
x1=−3
x2=−1
x∊(−∞;−3>u<−1;∞)
17 mar 20:13
Kacper: dopisz z obu stron równania +1
17 mar 20:13
Kacper: a no przecież, że tak −.−
17 mar 20:14
zef: Sorki nie ten przedział, x∊<−3;−1>
17 mar 20:15
eee: błagam błagam wytłumacz mi od podstaw jak to zapisać
17 mar 20:15
zef: nierówność traktujesz jak funkcję f(x)=x
2+4x+3
x
2+4x+3=0 Przyrównujesz do zera żeby znaleźć miejsca zerowe.
Liczysz deltę:
Δ=b
2−4ac
Δ=16−4*1*3
Δ=4
po wyliczeniu miejsc zerowych zaznaczasz je na osi x.
Rysujesz parabolę, współczynnik a>0 więc ramiona do góry.
I teraz wracasz do nierówności x
2+4x+3≤0 i odczytujesz to co jest pod osią lub na niej.
17 mar 20:18