asd
olekturbo: Ze zbioru {1,2,3...50} losujemy dwie liczby. Oblicz p, że ich suma dzieli się na 3.
| | 66 | |
Wyszło mi P(A) = |
| . Moglby ktos sprawdzic? |
| | 2450 | |
17 mar 20:10
olekturbo: Niee. Jednak jest zle.
17 mar 20:11
olekturbo: Ma ktos na to pomysl?
17 mar 20:11
olekturbo: | 376 | |
| wyszło mi. Moglby ktos potwierdzic? |
| 1225 | |
17 mar 20:31
olekturbo: poprawka 409/1225
17 mar 20:33
PW: olekturbo, tak nie uzyskasz punktów na maturze. Prawie za każdym razem powtarzam:
Nie strzelamy liczbami, żeby pokazać wynik. Najpierw konstrukcja (opis) przestrzeni zdarzeń
elementarnych Ω.
Stwierdzenie, że wszystkie zdarzenia są jednakowo prawdopodobne. Powołanie się na twierdzenie
zwane klasyczną definicją prawdopodobieństwa.
Policzenie |Ω|.
Już jakiś punkt masz. Rozpocząłeś rozwiązanie budując model matematyczny.
Dopiero później zastanawiamy się jakiego zdarzenia liczność trzeba ustalić i opisujemy sposób
liczenia.
Zadanie nie należy do łatwiutkich.
17 mar 21:06
Mila:
|A
0|=16 − tyle jest liczb podzielnych przez 3 w zbiorze X={1,2,3,...50}
|A
1|=17 −tyle jest liczb w zbiorze X, które po podzieleniu przez 3 dają resztę 1
|A
2|=17 −tyle jest liczb, które po podzieleniu przez 3 dają resztę 2
A − suma wylosowanych liczb dzieli się przez 3
17 mar 21:08
17 mar 21:16
Mila:
Olek śpi.
17 mar 21:41
Eta:
Wystraszył się "modelu"
17 mar 21:47
PW: Jeszcze mi po maturze podziękuje (albo wspomni, co mu życzliwi radzili, a on i tak nie
słuchał)
17 mar 21:49
Mila:
Na pewno będzie się stosował do naszych rad.
Pozdrawiam
17 mar 21:51
olekturbo: Jestem. Dziękuję za odpowiedzi

Chciałem tylko zweryfikować wynik. Zrobiłem dwa zdarzenia
A − dla liczb które dzielą się na 3 (dają resztę 0)
B − dla liczb − pierwsza daje resztę 1, druga resztę 2
17 mar 22:03
kujonka:
|A0|=16 − tyle jest liczb podzielnych przez 3 w zbiorze X={1,2,3,...50}
|A1|=17 −tyle jest liczb w zbiorze X, które po podzieleniu przez 3 dają resztę 1
|A2|=17 −tyle jest liczb, które po podzieleniu przez 3 dają resztę 2
20 mar 16:29