Granica
Adam: Oblicz granice
| | 3 | | 1 | |
lim x→∞ ( |
| ) − |
| ) |
| | 1−x3 | | 1−x | |
17 mar 20:07
Janek191:
1 − x3 = (1 − x)*( 1 + x + x2)
17 mar 20:10
Adam: Znaczy mam coś takiego tylko wynik wychodzi mi −1 a powinno być 1
17 mar 20:11
17 mar 20:12
Janek191:

Wychodzi 0.
17 mar 20:16
Adam: Ja skróciłem (x−1) z (1−x) z tym, że u góry zostało −1
W sensie (x−1)=−(1−x) Tylko właśnie wynik wychodzi mi −1 a w odpowiedziach mam 1
17 mar 20:21
Janek191:
A mnie wychodzi 0
17 mar 20:22
Adam: Komu wychodzi dobrze?
17 mar 20:23
Adam: Okey już wiem
Zapomniałem o tym, że a =−1
17 mar 20:27
Janek191:
Z wykresu też widać,że granica = 0. dla x → +∞
17 mar 20:27
Adam: Mój błąd... Oczywiście w treści zadania napisałem x→
∞ a x→1... Czas iść spać, bo mózg coś słabo
pracuje

. Dzięki za pomoc
17 mar 20:33