nierówność trygonometryczna
paola:
jak to rozwiązać?
cos{x/2)>1/2
17 mar 20:00
zef: dla ilu stopni cos wynosi 1/2 ?
17 mar 20:00
paola:
−π/3 i π/3
17 mar 20:15
Janek191:

Zatem
| x | | π | | x | | π | |
| = − |
| + 2π*k |
| = |
| + 2π*k / * 2 dokończ  |
| 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
17 mar 20:20
paola:
x/2∊(−π/3+2kπ, π/3+2kπ)
x∊(−2π/3+4kπ, 2π/3+4kπ) i redukujemy to do:
x∊(−2π/3+2kπ, 2π/3+2kπ)

?
17 mar 20:24
paola:
można/trzeba tak zredukować
17 mar 20:32
paola:
podpowie ktoś?
17 mar 20:41
paola:
widzę, że sami nie wiecie
17 mar 20:56
paola:
prawdziwego ... poznać po tym jak kończy ... zacząć panie Janie to każdy potrafi
17 mar 21:08
Janek191:
| | 2 | | 2 | |
x1 = − |
| π + 4π*k x2= |
| π +4π*k |
| | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 2 | |
x ∊ ( − |
| π + 4π*k ; |
| π + 4π*k ) , k − dowolna liczba całkowita |
| | 3 | | 3 | |
17 mar 21:14
PW: Nie licz, dziecko, że wjedziesz komuś na ambicję i da gotowca do banalnego zadania. Pan Jan już
to zadanie podał na tacy, ale nie widzisz tego, za to jesteś niemiła.
17 mar 21:15
PW: A jednak.
17 mar 21:16
paola:
konia kują a PW kopytko podstawia.
Nikogo nie obraziłam a twoja pouczenia są chamskie.
17 mar 21:22
PW: Już niedługo na tym forum zostaną tylko niedouczeni gówniarze. Nie ja jeden odczuwam pewną
przykrość w kontaktach z chamami, którzy nie umieją nic innego jak adwersarzy o to chamstwo
posądzać. Ja mam tę przewagę, że nic nie muszę i niczego od paol nie potrzebuję.
17 mar 21:47
Misio:
Licealistki możemy podzielić na damy i nie damy.
Damom będziemy pomagać.
Paola , postaraj się być damą, albo zmień forum.
17 mar 21:50