| sin2α | cosα | 1 | ||||
Zadanie: "Wykazać, że | * | = tg | α " | |||
| 1+cos2α | 1+cosα | 2 |
| 2sin(α)cos(α) | cos(α) | |||
L= | * | = | ||
| 1+cos2(α)−sin2(α) | 1+cos(α) |
| 2sin(α)cos2(α) | sin(α) | |||
= | = | |||
| 2cos2(α)+2cos3(α) | 1+cos(α) |
| α | ||
β= | ||
| 2 |
| 2sin(β)cos(β) | 2sin(β)cos(β) | |||
L= | = | = | ||
| 1+cos2(β)−sin2(β) | 2cos2(β) |
| sin(β) | α | |||
= | =tg(β)=tg( | ) | ||
| cos(β) | 2 |
| x | x | |||
sin(2x)= 2sinx*cosx sinx= 2sin | *cos | |||
| 2 | 2 |
| x | ||
1+cos(2x)= 2cos2x i 1+cosx= 2cos2 | ||
| 2 |
| 2sinx*cosx | cosx | sinx | ||||
L= | * | = | = | |||
| 2cos2x | 1+cosx | 1+cosx |
|
| x | ||||||||||||||||||||||||||||
= | = | = tg | =P | |||||||||||||||||||||||||||
|
| 2 |