Wyrazenia.Jak to obliczyć..?
Domi: Ile pełnych obrotów wykona koło roweru w trasie równej 5 km,jeżeli średnica tego kola ma 600
mm? W obliczeniach przyjmij π ≈ 3
30 gru 16:59
Jolka: s− dł. trasy
s=5km = 5000m
śr− średnica koła
śr=600mm= 60cm= 0,6 m
L−obwód koła
L=2πr
L=2*3*0,3m = 1,8m
Odp :2777
30 gru 17:30
Domi: Bardzo dziekueje a mam kolejne pytanie.
Wycinek kola o promieniu 3 cm jest wyznaczony przez kat srodkowy 140(stopni) oblicz
a)dlugosc luku tego wycinka
b)pole tego wycinka
i do tego wzor
30 gru 17:37