Podstawą graniastosłupa prostego
Kamil: Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania
Podstawą graniastosłupa prostego o objętości 250 cm3 jest romb. Wyznacz miarę kąta rozwartego
tego rombu, jeśli pole powierzchni bocznej graniastosłupa wynosi 200cm2, a krawędź podstawy
jest dwa razy dłuższa niż wysokość graniastosłupa
17 mar 19:17
tss:
Pole podstawy:
S=a
2sin(b)
Pole boczne:
P
b=4aH
a=2H
V=SH=a
2sin(b)H=4H
3sin(b)
P
b=8H
2
| | V | | 1 | |
sin(b)= |
| = |
| ⇒b=30o |
| | 4H3 | | 2 | |
Kąt rozwarty:
α=180
o−b=150
o
17 mar 20:23