ehhhh...
doucz sie a potem pytaj...
f(x) = −2x3 + x +4
f ' (x) = −6x2 + 1
oczywiscie dziedzina funkcji = dziedzina pochodnej = Rzeczywiste
przyrownujemy pochodna do zera aby znalezc ekstrema...
−6x2 + 1 = 0
6x2 = 1
| 1 | ||
x2 = | ||
| 6 |
| √6 | √6 | |||
x = | lub x = − | |||
| 6 | 6 |
| √6 | ||
dla x ∊ (− ∞; − | ) f ' (x) < 0 funkcja maleje | |
| 6 |
| √6 | √6 | |||
dla x ∊ (− | ; | ) f ' (x) > 0 funkcja rosnie | ||
| 6 | 6 |
| √6 | ||
dla x ∊ ( | ; ∞) f ' (x) < 0 funcka maleje | |
| 6 |
| √6 | ||
funkcja przyjmuje minimum dla argumentu (− | ) = ... | |
| 6 |
| √6 | ||
fmaksimum dla | = ... | |
| 6 |
Macie może przykład jakiejś funkcji żeby mógł sprawdzić czy poradzę sobie ze zbadaniem
monotoniczności ?