Oblicz pierwiastek
Kuba: 2−√5 / 2+√5
w odpowiedzi jest 4 √5 − 9 a mnie wychodzi cały czas − 19
17 mar 18:37
Kuba: Bardzo proszę o pomoc
17 mar 18:37
Kacper: Pomnóż przez 2−√5 licznik i mianownik
17 mar 18:42
Kuba: tak robię
2−√5 / 2+√5 = 2−√5 * 2+√5 / (2+√5)2 = 22 − (√5)2 / 4+5 = −1 / 9
17 mar 19:47
zef:
licznik:
4−2
√5−2
√5+5
9−4
√5
mianownik:
4−5=−1
17 mar 19:49
Kacper: Mnożysz zawsze tak, by usunąć niewymierność z mianownika, czyli tak, by uzyskać zwykle a2−b2
17 mar 19:53
Adam: A masz zrobić tak
| (2−√5)(2−√5) | |
| |
| (2+√5)(2−√5) | |
17 mar 19:54
Kuba: dziękuję zef
17 mar 19:54
Kuba: Żeby usunąć niewymierność, już widzę błąd − zapomniałem zmienić znaku w mianowniku i rachunkowy
na górze
17 mar 19:58