matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
grancia
Adam:
3
1
Lim x→
∞
= (
−
)
1−x
3
1−x
Prawidłowy wynik to 1. Mi wychodzi zaś −1 i nie wiem gdzie robię błąd :<
17 mar 18:32
Adam:
3
1
−
(1−x)(1+x+x
2
)
1−x
−x
2
−x+2
(1−x)(1+x+x
2
)
(x−1)(x+2)
−3
=
=−1
(1−x)(1+x+x
2
)
3
17 mar 18:36