własności logarytmow
janekjanek: Prosze o pomoc

Wiedząc, że a>0 zapisz wyrażenie w prostszej postaci
a) log
3a−log
3(a
2)+log
3(3a)
17 mar 18:02
Artix1500: | | a*3a | |
log3 |
| = log3(3) = 1 |
| | a2 | |
17 mar 18:03
17 mar 18:03
janekjanek: Podaję dalej
b) log5(2a)+log5(3a)−log5(6a2)
c) log6(2a2)−log6√2−log6a
17 mar 18:06
PrzyszlyMakler: A czego nie umiesz?
17 mar 18:08
janekjanek: d) 2log3(3a)+log3(9a)−3log3a
e) 2log2(4a)+log2(8a)−5log2a
f) 3[log2(4a)−2log2a]−2[log2(2a)−12log2a]
17 mar 18:08
janekjanek: Wszystkiego
17 mar 18:09
PrzyszlyMakler: logx2 +logx5 = logx2*5
17 mar 18:09
17 mar 18:09
PrzyszlyMakler: Oczywiscie zamiast 7 jest y.
17 mar 18:10
janekjanek: Które to są przykłady?
17 mar 18:10
PrzyszlyMakler: To jest wzór! Przy odejmowaniu logarytmów o tej samej podstawie liczby logarytmowane dzielimy.
Przy dodawaniu logatytmów o tej samej podstawie liczby logarytmowane mnożeymy. W obu
przypadkach podstawa zostaje bez zmian.
NP.
log23 + log24 = log2(3*4) = log212
17 mar 18:13
janekjanek: A zrobisz mi d),e) i f)
17 mar 18:14
PrzyszlyMakler: Spróbuj to poprawię.
17 mar 18:16
janekjanek: to b) będzie ...=log5 2a * 3a 6a2
17 mar 18:36
PrzyszlyMakler: Dobrze ; ) Tylko pomnóż dalej i podziel. Skróć.
17 mar 18:42
janekjanek: =1a?
17 mar 18:46
janekjanek: Znaczy 0
17 mar 18:46
janekjanek: A jak w c) bo nie wiem jak i co liczyć
17 mar 18:47
PrzyszlyMakler: Wychodzi log5U{6a2){6a2}, więc log51 = ?
Definicja logarytmu o podstawie 5 to jaka liczba do potęgi 5 daje liczbę na górze, czyli 1. I
tu pytanie do Ciebie, jaka liczba do potęgi5 = 1?
17 mar 18:48
PrzyszlyMakler: Poprawiam..:
| | 6a2 | |
Wychodzi log5 |
| , więc log51 |
| | 6a2 | |
17 mar 18:49
17 mar 18:49
janekjanek: 0
17 mar 18:50
PrzyszlyMakler: <BRAWO>
17 mar 18:52
janekjanek: a w c) to będzie... log6 2a2√2−log6a
17 mar 18:54
PrzyszlyMakler: Pisz duże U przy pisaniu ułamka to wychodzi wyraźniej. Dokończ.
17 mar 18:55
17 mar 18:57
janekjanek: i dalej trzeba usunąć niewymierność z mianownika?
17 mar 19:05
janekjanek: HALO?
17 mar 20:49