Działania na liczbach
Katarzyna: Wartość wyrażenia (36*9−2)1/2 /27
W mianowniku jest sama 27 a licznik podniesiony jest do 12
17 mar 17:34
Katarzyna: będę pisała same liczniki bo mianownik na razie się nie zmienia
(36*(32)−2)1/2=36*(3−4)1/2
17 mar 17:36
Katarzyna: co z tym dalej zrobić co mam zrobić z tą 12
17 mar 17:36
17 mar 17:37
Katarzyna: (32)0,5 skąd z tego wyszło 3?
17 mar 17:40
zef: 3 zostaje i mnożysz 2*0,5 co daje 1 a 31 to 3
17 mar 17:44
Katarzyna: ok dzięki czyli najpierw potęgę podnoszę do 0.5 nigdy liczbę
17 mar 17:46
zef: Robisz co chcesz byle zgodnie z logiką

Bo (3
2)
0,5 to to samo co:
(9)
0,5=
√9=3
(3
2)
0,5=
√32=3
17 mar 17:53
Katarzyna: tylko że w odpowiedziach mam tylko takie rozwiązania
A.3
B.3−1
C.3−2
D.32
17 mar 17:53
17 mar 17:53