Udowodnij tożsamość trygnometryczną.
Maciej: Udowodnij tożsamość trygnometryczną:
a) 1/1−cosx + 1/1+cosx = 2/sin2x
b) cos2x = 1−tg2x/1+tg2x
17 mar 17:33
jc: Czy na pewno to chciałeś napisać?
1/1 − cos x + 1/1 + cos x = 2
Dzielenie wykonujemy przed dodawaniem i odejmowanie − taka jest umowa.
Jak chcemy zmienić kolejność, stosujemy nawiasy.
1/2 − 1/3 = 1/6
17 mar 17:52
Eta:
a)
Jeżeli to są tożsamości to
Pewnie miał być taki zapis:
| | 1 | | 1 | | 1−cosx+1+cosx | | 2 | | 2 | |
L= |
| + |
| = |
| = |
| = |
| =P |
| | 1−cosx | | 1+cosx | | (1−cosx)(1+cosx) | | 1−cos2x | | sin2x | |
dla cosx≠1 i cosx ≠−1
| | 1−tg2x | |
b) cos(2x)= |
| |
| | 1+tg2x | |
| | | | cos2x−sin2x | |
P= |
| = |
| = |
| | | | cos2x+sin2x | |
przy cosx≠0
17 mar 18:21