6
pies: dany jest ciag rekurencyjny:
{a1=3
log3 an+1=log3an+1 }
wykaz ze lim log3an+1/ log3an =1
n−>oo
17 mar 17:19
pies: pomoze ktos ....
17 mar 17:48
grzest:
Dany jest ciąg a
1=3; log
3a
n+1=log
3a
n+1. Mam nadzieję, że dobrze odszyfrowałem ten zapis.

Przepiszmy ostatnie wyrażenie nieco inaczej:
log
3a
n+1=log
3a
n+1=log
3a
n+1=log
3a
n+log
33=log
33a
n.
Stąd
a
n+1=3a
n czyli
| an+1 | |
| =3 dla każdego n, a więc i dla n→∞. |
| an | |
Wniosek:
17 mar 18:09
pies: dziekuje:(
17 mar 18:42
pies: ale to jest ciag rekurencyjny
17 mar 18:48