układ równań
a: Iloraz dwu liczb wynosi 5 i 3 reszty. Jeżeli dzielnik zwiększymy o 2, otrzymamy iloraz o 1
mniejszy i tę samą resztę. Jakie to liczby?
30 gru 16:18
Jolka: x −pierwsza liczba
y−druga liczba
x/y =5 r.3 ⇒ 5y+3=x
x/(y+2) = 5−1 r.3 ⇒4(y+2)+3=x
teraz rozwiąż układ równań:
5y+3=x
4y+8+3=x
jedna liczba mi wyszła 43 a druga 8
30 gru 16:46
R.W.16l: x/y =5 r.3 ⇒ 5y+3=x
a nie powinno być
x/y =5 r.3 ⇒ 5y+3y=x
bo to będzie jakby x=y(5+3), a nie x=5*y+3
tak samo w drugim
nie rozumiem
30 gru 21:34
jo: Nie, rozwiązaniem są liczby 43 i 8.
| | 23 | |
np. gdy dzielisz i zostaje reszta: |
| =4 r3 czyli 4*5+3 = 23 → i z tego się |
| | 5 | |
korzysta.
30 gru 21:41