parametr m
Kinga: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie:
x2 − (|m|+1)x+m2=0
ma dokładnie jedno rozwiązanie
Proszę o rozwiązanie i wyjaśnienie
17 mar 16:38
zef: m2 ?
17 mar 16:40
Kinga: m2
17 mar 16:41
Janek191:
To już było
17 mar 16:43
Kinga: tak ale nie jest do końca wytłmaczone i nie wiem jak je rozwiązać, więc poproszę o pomoc.
17 mar 16:46
zef: Janek możesz mi napisać jakie warunki byś dał ?
17 mar 16:46
Janek191:
Trzeba porównać współczynniki
17 mar 16:46
Kinga: czyli co? w jaki sposób?
17 mar 16:48
Janek191:
( x − x0)2 = 0
x2 − 2 x*x0 + x02 = 0
oraz
x2 − ( I m I + 1) x +m2 = 0
więc
2 x0 = I m I + 1
x02 = m2 ⇒ m = x0 lub m = − x0
itd.
17 mar 16:50
Kinga: bardzo dziękuje!
17 mar 16:56
Karolina: Przepraszam, że się wtrącam, ale też robię to zadanie i odpowiedź jest 1 i −1
17 mar 16:59