matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica
Adam:
(2−3x
5
)
3
Granica lim
x
→+
∞
=
(3−2x
3
)
5
17 mar 16:26
Janek191:
= 1,5 ?
17 mar 16:28
Adam:
Można wiedzieć jak to policzyłeś?
17 mar 16:32
Janek191:
Jednak nie
Najwyższa potęga w liczniku: − 27x
15
Największa potęga w mianowniku − 32 x
15
Dzielimy licznik i mianownik przez x
15
0 − 27
27
lim f(x) =
=
0 − 32
32
x→
∞
17 mar 16:42
Adam:
Dzięki
17 mar 16:56