matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
przekształć wzór
Grubers:
b=a
√
x
2
+l
2
/x wyznacz x
17 mar 16:26
zef:
a
√
x
2
+l
2
b=
x
bx=a
√
x
2
+l
2
//
2
b
2
x
2
=a
2
(x
2
+l
2
) b
2
x
2
=a
2
x
2
+l
2
a
2
b
2
x
2
−a
2
x
2
=l
2
a
2
x
2
(b
2
−a
2
)=l
2
a
2
l
2
a
2
x
2
=
b
2
−a
2
la
x=
b−a
17 mar 16:29