pomocy
Patryk: Wyznacz równanie ogólne prostej zawierającej wysokość trójkąta ABC opuszczoną z wierzchołka B
jeśli współrzędne wierzchołków tego trójkąta to A=(−5,−2) B=(4,2) C=(1,8)
17 mar 15:34
Artix1500: Obliczamy prostą AC : y = ax + b
−2 = −5a + b
8 = a + b
| | 2 | | 1 | |
Powstaje prosta y = 1 |
| x + 6 |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | 3 | |
Prosta musi być prostopadła do prostej tej wyżej więc współczynnik przy a = − |
| |
| | 5 | |
B=(4,2)
| | 3 | | 2 | |
Więc prosta ma równanie y = − |
| x + 4 |
| |
| | 5 | | 5 | |
17 mar 15:50
Patryk: Dziękuje
17 mar 15:59