Geometria
Natalia: Trapez ABCD jest równomierny. Dłuższa podstawa ma 10 cm, a krotka 5,
wysokość ma długość 4 cm. Przekatne trapezu przecinają się w punkcie Q.
Oblicz odległość punktu Q od podstaw.
17 mar 15:30
Janek191:
Pewnie trapez równoramienny ?
17 mar 16:19
Natalia: Tak
17 mar 16:20
Natalia: To bylo razem w tematach z Tallesem. Może coś z tym? Ktoś wie?
17 mar 16:29
Janek191:

Mamy
x + y = 4 ⇒ y = 4 − x
więc
y = 4 − 2y
3 y = 4
========
| | 4 | | 8 | |
x = 4 − y = 4 − |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | |
========================
17 mar 16:36
Natalia: Dzięki
17 mar 17:33