Obraz wykresu funkcji
Azul: Obrazem wykresu funkcji f(x)=2x2−4x+5 jest wykres funkcji g(x)=2x2+4x+4 w przesunięciu o
wketor
Nie za bardzo radzę sobie z tego typu zadankami. Ogólnie na początku wyznaczyłam p i q ale w
sumie niewiem
co wierzchołek mi tu da, więc policzyłam 3pkt x y dla obu funkcji
dla f(x): (0;5) (1;2) (2;1) (3;2)
dla g(x): (o;4) (1;10) (2;20) (3;34)
i chciałam narysować funkcje i sprawdzić jak przesunąć ją by była obrazem f(x), ale otrzymałam
duże pkt
jak (3;34) i nie wiem czy jest sens na takich pkt pracować, jak próbowałam z wartościami x
ujemnymi dla w zamian dla
f(x) wychodziły duże.
Może mi ktoś wytłumaczyć jak to zrobić? Czy może trzeba się jednak przemęczyć z rysowaniem na
dużych pkt.?
17 mar 15:08
Jerzy:
Policz jak przesunął się wierzchołek wzdłuż OX , a jak punkt c względem OY
17 mar 15:34
Jerzy:
druga część zdania błędna..chodziło też o wierzchołek
17 mar 15:41
Azul: ok więc policzyłam wierzchołek dla f(x) p=1 q=3 [1,3] dla g(x) p=−1 q=2 [−1;2]
i teraz g(x) trzeba przesunąć o 2 jednostki w prawo i 1 do góry więc o wektor [2;1]
a w odpowiedziach mam [−2;−1]
17 mar 15:57
Janek191:
→
v = [ − 1 − 1, 2 − 3] = [ −2, − 1]
17 mar 16:07
Azul: o dziękuje bardzo źle zrozumiałam polecenie bo to chyba funkcje f(x) powinnam przesunąć i wtedy
też dobrze wychodzi
17 mar 16:12