całki oznaczone
madzik: Oblicz pola figur ograniczonych przez krzywe:
y=x2
y=1/2 x2
y=3x
Jak będzie wyglądał wzór, i o który obszar dokładnie chodzi?
17 mar 14:36
Jerzy:
Na początek wyznacz granice całkowania
17 mar 14:38
Jerzy:
| | 1 | |
P = ∫(3x − |
| x2)dx w graniach <3,6> |
| | 2 | |
17 mar 14:43
madzik: | | 1 | |
a dla <0,3> bedzie ∫(x2− |
| x2 )dx? |
| | 2 | |
17 mar 14:46
Jerzy:
Wygląda na to, że krzywa x2 nie ma wpływu na ten obszar
bo w przedziale <0,6> ogranicza go prosta i druga funkcja
17 mar 14:54
madzik: Okej, bo mysłałam, ze w takim razie w przedziale <0;3> musimy wziąć tak jakby częśc wspólną,
generalnie cięzko mi było określić tą przestrzeń ale skoro nie, to liczę tylko dla <3;6>
17 mar 15:08