pierwiastki w przedziale
szarlotka: i pierwiastków ma wielomian w(x) = x
3 − x
2 − 2x + 1 w przedziale (−2,2)
próbowałam to zrobić jako układ nierówności ale za chiny nie moge znalezc pierwiastkow

odpowiedz jest, ze 3
17 mar 13:16
Jerzy:
Policz f(−2), f(2) i sprawdż czy są ekstrema w tym przedziale
( powinny wyjść dwa ekstrema)
17 mar 13:26
szarlotka: a jak to sprawdzic?
17 mar 13:31
jc: w(−2) = −7
w(0) = 1
w(1) = −1
w(2) = 1
Dlatego wielomian pomiedzy liczbami −2, 0, 1, 2 ma pierwiastek.
Ponieważ wielomian w nie może mieć więcej niż 3 pierwiastki,
więc w każdym z przedziałów ma (−2,0), (0,1), (1,2), jeden pierwiastek.
17 mar 13:34
jc: Powinno byc:
Ponieważ wielomian w nie może mieć więcej niż 3 pierwiastki,
więc w każdym z przedziałów: (−2,0), (0,1), (1,2) ma jeden pierwiastek.
Jak nie widzisz, to zaznacz 4 punkty wykresu i spróbuj naszkicować wykres.
17 mar 13:37
Jerzy:
W(−2) < 0 i W(2) > 0 i w przedziale są dwa ekstrma, więc
muszą być trzy miejsca zerowe
17 mar 13:44