Zbadaj ciągłości funkcji f
Patryk: Mam problem z zadaniem z ciągłością funkcji. Wiem, że muszę obliczyć granice, ale nie wiem jak
sie za to zabrać w tego typu(trudniejszym) zadaniu. Mógłby mi ktoś pomóc?
4 dla x=3
17 mar 12:16
Jerzy:
Rozłóż licznik na czynniki
17 mar 12:22
kochanus (z komorki):
Zauwaz ze x2−2x−3 = (x−3)(x+1)
17 mar 12:22
Patryk: No i x−3 z licznika i mianownika ze sobą skracam zostaje mi x+1 za miejsce x wstawiam 3 i
wychodzi granica 4
Ale co z tą czwórka ?
17 mar 12:35
Patryk: 4 dla x=3 tę czwórkę mam na myśli
17 mar 12:42
Jerzy:
Skoro granica wynosi 4, to funkcja jest ciągła
17 mar 12:42
Patryk: 4 dla x=3 z tym niczego nie robię i nie nawiązuje nic w zadaniu?
17 mar 13:00
Jerzy:
Gdyby ta granica była róźna od 4, funkcja nie byłaby ciągła w x = 3
17 mar 13:06
Patryk: Wystarczy odpowiedz Funkcja F jest ciągła w punkcie x0=3 wtedy gdy f(3)=4?
17 mar 13:35
Jerzy:
Jest ciągła bo w punkcie 3 ma granicę równą 4
17 mar 13:47