rozwiąż nierówność wykładniczą
Krzysiek Jarzyna ze Szczecina: Mam problem z następującym zadaniem:
Rozwiąż nierówność:
4x4x−3x < 4 (coś źle formatuje także w takiej formie zapiszę jeszcze :
4x/(4x−3x)<4
Doszedłem do postaci (4*3x − 3*4x )(4x−3x ) < 0
Miejsca zerowe to x=0 oraz x=1 ...tylko..nie wiem jak się zachowuje ta funkcja w przedziałach.
Wystarczy podstawić wartości i sprawdzić znak?
Z góry dziekuję za pomoc.
17 mar 11:40
kochanus_niepospolitus:
4
x < 4*(4
x − 3
x)
4
x−1 < 4
x − 3
x
3
x < 4
x − 4
x−1
3
x < 4
x−1(4 − 1)
3
x < 4
x−1*3
3
x−1 < 4
x−1
.....
17 mar 11:44
Krzysiek Jarzyna ze Szczecina: No spoko tylko zakładasz, że 4x−3x>0 dla x∊R
17 mar 11:47
17 mar 11:49
kochanus_niepospolitus:
to było dla przypadku 4x>3x
analogicznie robisz dla 4x<3x
17 mar 11:52
Jerzy:
Wynik to : x > 0
17 mar 11:53
Krzysiek Jarzyna ze Szczecina: Tam się tylko znak zmieni, co nie? Czyli wynik będzie x∊(−
∞,1). Co się nie zgadza z wolframem
(który może i czaaasami robi błędy, ale przy takich rzeczach jeszcze nie zdarzyło mi się
zobaczyć je u niego

)
17 mar 11:55
Krzysiek Jarzyna ze Szczecina: Jak x>0. Podstaw sobie 1/2 i zobacz, że nie działa. wynik na 100% jest x∊(−∞,0)U(1,+∞) (tzn,
sprawdziłem wolframem, losowymi wartościami z przedziałów i gra).
Ponawiam pytanie: czy sprawdzenie po prostu jak się zachowuje znak funkcji F(x)=(4*3x − 3*4x
)(4x−3x ) w przedziałach x∊(−∞,0), x∊(0,1) oraz x∊(1,+∞) jest złym rozwiązaniem?
17 mar 11:59
Jerzy:
Sorry mój błąd
17 mar 12:16
Jerzy:
Tak jak napisał kochanus .... rozpatrujesz dwa przypadki
17 mar 12:19
Krzysiek Jarzyna ze Szczecina: No ok ok, aleeee "czy sprawdzenie po prostu jak się zachowuje znak funkcji F(x)=(4*3x − 3*4x
)(4x−3x ) w przedziałach x∊(−
∞,0), x∊(0,1) oraz x∊(1,+
∞) jest złym rozwiązaniem?"
17 mar 12:34
Jerzy:
A skąd masz taką postać ?
17 mar 12:41
Krzysiek Jarzyna ze Szczecina: Odjąłem 4 obustronnie i po prostu sprowadziłem wszystko do wspólnego mianownika, a wiadomo, że
:
ab<0 <=> ab<0
17 mar 12:49
ZKS:
4
x(4
x − 3
x) < 4(4
x − 3
x)
2
(4
x − 3
x)(4
x − 4 • 4
x + 4 • 3
x) < 0
(4
x − 3
x)(3 • 4
x − 4 • 3
x) > 0
| | 4x | | 4x | | 4 | |
( |
| − 1)( |
| − |
| ) > 0 |
| | 3x | | 3x | | 3 | |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
( |
| )x − 1 < 0 ∧ ( |
| )x − |
| > 0 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
x < 0 ∧ x > 1
17 mar 13:08
ZKS:
Oczywiście winno być ∨, a nie ∧.
17 mar 13:09
Krzysiek Jarzyna ze Szczecina: Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa faktycznie....zapomniałem o tym, że można tak fajnie podzielić przez 3x
Dziękuję wszystkim za pomoc!
17 mar 13:33