Wyznacz równanie stycznej w punkcie x0=1
Patryk:
| | 10x | |
Obliczyłem pochodną, która wyszła mi f'(x) |
| ale nie wiem co zrobić dalej. |
| | (x2−4)2 | |
Podpowiecie?
17 mar 11:01
Jerzy:
y = f'(1)(x−1) + f(1)
17 mar 11:03
Jerzy:
A poza tym zła pochodna
17 mar 11:05
Patryk: Dziękuje za szybką odpowiedź Panie Jerzy.
Obliczyłem jeszcze raz. W liczniku powinno wyjsć 6x? Teraz dobrze?
17 mar 11:11
Jerzy:
− 6x
17 mar 11:12
Patryk: Zgadza sie. Przeoczyłem minusa.
| | −6x | |
Y= |
| (x−1)−3 Tak to powinno wyglądać dalej? |
| | (x2−4)2 | |
17 mar 11:21
Jerzy:
Policz f'(1) oraz f(1) i podstaw do wzoru na styczną
17 mar 11:25
17 mar 11:34
Jerzy:
Tak tylko zapis sztuczny
17 mar 11:35
Patryk: F(1) obliczyłem wyszło mi −3
F'(1) wyszło mi 1 ale nie jestem pewny. Nie byłem w szkole cały tydzień, w podręczniku jest
niejasno wytłumaczone, a w internecie nie mogę znaleźć podobnego przykładu żeby sie nauczyć..
Z góry dziękuje za pomoc
17 mar 11:38
kochanus_niepospolitus:
| | 1−1 | | 0 | |
f(1) = 0 przecież ( f(1) = |
| = |
| = 0 ) |
| | 1−4 | | −3 | |
17 mar 11:39
Jerzy:
f(1) = 0
f'(1) = − 2/3
17 mar 11:39
kochanus_niepospolitus:
| | −6*1 | | −6 | | 2 | |
f'(1) = |
| = |
| = − |
| |
| | (1−4)2 | | 9 | | 3 | |
17 mar 11:41
Krzysiek Jarzyna ze Szczecina: Jak nie jesteś pewny wyników tego typu to polecam Wolframa.
wolframalpha.com
17 mar 11:42
Patryk: Dziękuje wszystkim za pomoc
17 mar 11:47