matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka
Log:
∫xlnxdx= ? Trudno mi tu dostrzec wzór
wg. nie mogę ich ogarnąć −,− trzeba robić przez podstawienie ?
17 mar 10:34
Jerzy:
Przez części...x = v' lnx = u
17 mar 10:39
Jerzy:
1
1
I masz... =
x
2
*lnx −
∫xdx = .... licz dalej
2
2
17 mar 10:47