Całka
Nowy:
Ile to jest ?
17 mar 08:54
17 mar 08:56
kochanus_niepospolitus:
| 1 | | 1 | | A | | B | |
| = |
| = |
| + |
| |
| x2−1 | | (x−1)(x+1) | | x−1 | | x+1 | |
czyli −−− rozkładamy na ułamki proste −−− do dzieła
17 mar 08:57
piotr1973: | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| − |
| |
| x2−1 | | 2(x−1) | | 2(x+1) | |
17 mar 08:58
piotr1973: | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx = |
| (log|1−x|−log|x+1|)+C |
| | x2−1 | | 2 | |
17 mar 09:01
piotr1973: | | 1 | |
ma być: |
| (ln|x−1|−ln|x+1|)+C |
| | 2 | |
17 mar 09:03
Nowy: a teraz ta całka jest ograniczona granicą górną 2 i dolną 1
17 mar 09:05
kochanus_niepospolitus:
Nowy −−− no to podstawiasz granice całkowania ... przy okazji przypomnisz sobie obliczanie
granic
17 mar 09:11
kochanus_niepospolitus:
chwila chwila ... na pewno ∫
12 
skoro jest 'od 1' to bez rozwiązywania tej całki powinieneś
wiedzieć, że całka oznaczona nie istnieje
17 mar 09:13
Jerzy:
Na pewno masz dobre granice ?
17 mar 09:14